+359 883 394 183

Home » Маркетинг стратегия » Маркетинг чрез съдържание

Маркетинг чрез съдържание

маркетинг чрез съдържаниеСъздаването на силна и постоянна връзка с потребителите трябва да е неизменна част от рецептата за успех на всяка съвременна компания. Това може да бъде постигнато с добре планирана комуникационна стратегия и ефективно ангажиране на целевата аудитория. В момента на пазара има много примери за добро изпълнение на тази тежка задача, но особено впечатление ни прави брандът GoPro – малката камера за екстремни спортове с огромния маркетинг чрез съдържание (контент маркетинг / content marketing).

МАЛКАТА КАМЕРА С ГОЛЕМИЯ МАРКЕТИНГ

За да не остане някой с грешно впечатление – това не е реклама на GoPro. Тук няма да намерите ревю на характеристиките на камерата, а коментар по брилянтния им маркетинг. Ако след прочитането на статията, решите да си купувате въпросното GoPro, свържете се с нас, за да си търсим процента от печалбата от риселърите 🙂 (шега, разбира се).

На пръв поглед таргет групата на GoPro е тясно фокусирана – спортисти, любители на екстремните спортове и активни младежи, които искат да споделят интересните си преживявания със света. Но всеки човек иска да има възможността да разкаже уникалната си история и GoPro осигурява един интерактивен начин за това. Брандът е фокусиран върху една малка пазарна ниша, която всъщност се оказва много по-мащабна от планираната. Да вземем пример с вас самите – ако не сте виждали клипове, правени с GoPro, вероятно умишлено страните от дигиталния свят, а ако дори не сте чували за GoPro, то явно има нещо генерално сбъркано в начина ви на сърфиране в интернет (фактът, че сте на тази страница говори за това, че всичко ви е наред и нямате нужда от дълги пояснения що е то GoPro).

ЛОЯЛНОСТ КЪМ БРАНДА

GoPro използва темата „Be a Hero“ (“Бъди герой”), за да се свърже със своята целева аудитория по много смислен и ефективен начин. GoPro интегрира във всички свои рекламни дейности генерираното от потребителите съдържание (т.нар. UGC – user-generated content). Потребителите могат да качват на сайта на GoPro техните оригинални видеоклипове или снимки, за да се състезават да спечелят “Видео на деня” или “Снимка на деня”. След това екипът на GoPro избира най-добрите от тях и ги качва в акаунтите си в социалните медии. Това насърчава клиентите им да бъдат проактивни и  творчески настроени.

Това съдържание създава усещане за общност сред потребителите, което няма как да не води след себе си лоялност към бранда. Камерата на практика се маркетира сама на пазара.

Броят на последователите на GoPro в социалните мрежи само доказва колко е успешна маркетинг стратегията на компанията:

GoPro използва този колосален интерес, за да продължава да популяризира бранда си чрез все по-голямо ангажираност на потребителите – нови видеа и снимки се ъплоадват всеки ден. GoPro участва активно и в разговорите в секцията за коментари на всеки от социалните канали – комуникацията с потребителите е превърната в култ и това може да носи само позитиви.

СЪЗДАВАНЕ НА ГРАБВАЩО СЪДЪРЖАНИЕ

GoPro е и движеща сила за създаването на съдържание в YouTube. Освен че имат най-интригуващия бранд канал там (с 4 милиона последователи), Google съобщава, че около 6000 клипа с таг GoPro се качват в YouTube всеки ден.

Ако искате да станете и вие професионалисти, вземете пример от GoPro и създавайте съдържание, което да грабне вашите клиенти. Но първо най-добре направете един RESEARCH.bg и позволете на специалистите да ви насочат 😉